Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Isnin, 16 Januari 2012

Mee Goreng Cara aku masak

Mee Goreng ni aku masak ikut resepi hentam sajalaa. Tapi memang sedap dan suami pon puji....ahaakks. Nak tau resepi, jom tengok kat bawah ni


1. 1 biji cili merah, 1/2 labu bawang besar dan 5 ulas bawang putih dikisar
2. Tumis hingga terbit bau dan masukan daging (ikut banyak mana nak guna). Biasa guna udang/ ayam. Kali ni aku boh daging sebagai perencah.
3. Bila daging dah empuk, tuangkan 1 sudu sos tiram, 2 sudu kicap mee, 2 sudu kicap pekat ABC dan 1 sudu sos cili
4. Tambahkan garam dan kiub ayam/ secukup rasa sikit
5. Bila dah mendidih, pecahkan 2 biji telur. Biarkan sekejap bg telur masak, kacau telur tu dan masukan mee dan sayur sawi
6. Kacau rata dan rasakan apa yg kurang.....
7. Nak tambah taugeh, kuchai dan fish ball pon boleh!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan