Sini susah nak dapat kueh teow basah....yg aku jumpa Pad Thai ala-ala kueh teow tapi kering punye. Ingat lagi masa mula-mula nak memasak Pad Thai ni, aku masak macam kueh teow basah. Ingat cara masak macam meehon rupanya kita kena goreng dulu mee pad thai ni baru sedap!!!
Jomlaa tengok macam mana aku masak....
1. Mee Pad Thai direndam. Bila dah lembut, toskan airnya.
2. Panaskan 5 sudu minyak dan goreng sekejap Pad Thai. Nanti Pad Thai akan bertukar menjadi seperti Kueh Teow
3. Kisar 1/2 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, sedikit udang kering dan 2 tangkai cili merah dan tumis hingga wangi
4. Masukan udang, kiub ikan bilis kacau rata
5. Tuangkan 1 sudu besar sos tiram, kicap cair , kicap pekat dan garam. bila dah mendidih pecahkan 2 biji telur. Kacau-kacau telur
6. Masukan pad thai, daun kuchai dan tauhu. Kacau dah sekatakan phai thai hingga betul-betul masak
7. Rasakan apa yg kurang dan sedia untuk dimakan....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan