Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Ahad, 5 Februari 2012

Ayam Masak Harum

Saya ni pon ambil tender memasak tau. Memasak nasi bungkus untuk orang-orang bujang yg duduk satu flat ngan saya. Flat yg saya duduk kat Riyad ni ada 14 pintu dan semua dihuni oleh orang Malaysia dan kebanyakan adalah org bujang. Jadi diorang ni mintaklaa dimasak lauk-pauk Malaysia!!!

Yang Tukang Masak ni pulak memanjang pening kepala memikirkan resepi apa nak memasak. Lauk yg diorang mintak pulang nak yg pedah dan berkuah.....

Hari ni dapat idea buat lauk ini....hentam keromo entah dari mana dapat. Tapi bila dah siap, sedaplaa pulak!!! Silaa laaa mencuba.






Bahan diperlukan

  • 1 ekor ayam potong ikut suka
  • 2 batang serai dititik
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 sudu sos tomato
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 kiub ayam
  • garam


Bahan Perlu Dikisar

  • 2 ulas bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 5 sudu cili kering yg siap dikisar

Cara Memasaknya....

1. Panaskan 1 cawan minyak

2. Masukan serai yg dititik dan tuangkan bahan kisar. Masak hingga naik bau dan biarkan sedikit kering

3 Masukan ayam kedalam. Kacau  dan biarkan ayam masak seketika

4. Letak kiub ikan bilis, sos tomato dan daun limau kedalam. Kacau rata dan tutup periuk supaya ayam empuk dan kuah sedikit kering.

5. Bila dah mendidih, tuangkan santan dan perasakan dengan garam.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan