Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Khamis, 2 Februari 2012

Terung Dadu Sambal Udang



Resepi

  • Terung potong dadu
  • Udang dibuang kulit
  • 1/2 labu bawang besar -dikisar
  • 1 ulas bawang putih -dikisar
  • 3 biji cili merah -dikisar
  • 5 biji cili padi -dikisar
  • 1/2 sudu sos tiram
  • 1/2 kiub ikan bilis
  • 1/2 sudu perahan lemon/ asam jawa
  • garam

1. Gorengkan terung hingga sedikit garing. Angkat

2. Goreng udang hingga kuning. Angkat

3. Tumiskan bahan kisar hingga sedikit daring dan terbit minyak

4. Tuangkan sos tiram dan masukan kiub ikan bilis

5. Masukan jus lemon dan perasakan garam

6. Kacau sambal bg sedikit garing

7. Dah garing sikit, masukan terung dan udang. Kacau rata

8. Nak letak bawang hiiris dan tomato pon boleh.........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan