Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Khamis, 20 Oktober 2011

Bubur Nasi Cendawan Shitake

Ni pasal tengok citer Korea laa. Tu yg cuba try masak bubur cendawan ni. Kalau tak cendawan shitake ni tak terusik kat dapur aku. Memang menarik dan sedap dimakan oleh anak-anak aku.....

  • 2 pot beras dicuci
  • 2 ulas bawang putih dihiris
  • 5 kuntum cendawan shitake -dihiris dadu
  • 1 sudu minyak zaiton
  • dada ayam
  • kiub ayam
  • lada sulah
  • air
  • garam
1. Tumis bawang putih dan cendawan hingga naik bau

2. Masukan beras, dikacau mesra

3. Tuangkan air tunggu hingga separuh masak

4. Letakan ayam dan kiub ayam. Tambahkan air hingga masak

5. Taburkan lada sulah dan rasakan dengan garam.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan