Sebabnya ada udang yg duk terbiar kat dapur. Apa lauk aku nak masak, tetiba terbayang-bayang TAKOYAKI kat Jayajusco. Macam mana orang tu membuatnya. Emmm menarik sungguh kalau aku dapat buat kan. Tapi diorang guna acuan bulat, aku mana ada acuan tu!!!
Haaa dapat idea nak guna acuan kuih cara...pandai tak???
Aku pon duklaa search resepi Takoyaki kat ternet. Kebanyakan diorang guna tepong takoyaki. Aku mana ada tepong tu, so terpaksa ganti guna tepung gandum.
Mula-mula buat macam x sedap. Kali ke dua buat.....Alhamdulillah menjadi dan inilaa resepi yg aku gunakan
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1 sudu tepung jagung
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu secukup rasa
1/2 sudu kecil lada sulah
sedikit garam
2 cawan air sejuk
1. Pecahkan telur dan tuangkan air sejuk kedalam mangkuk. Kacau sebati
2. Masukan tepung, baking powder, lada sulah, secukup rasa dan garam. Kacau hingga semua sebati dan tepung tak bergumpal
3. Pastikan andunan tepung cair. kalau kurang air...tambahkan air sejuk dan biarkan sebentar.
Untuk Inti
- Udang di potong dadu dan gaulkan dengan 1 sudu kecil sos tiram
- daun sup hiris halus
- kobis sagat halus
- udang geragau disangai dan dihancurkan jadi serbuk
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan acuan kuih cara dengan api yg kecil
- Tuang sedikit minyak masak ke setiap acuan dan tuangkan bancuhan tepung kedalam.Biar sampai penuh
- Taburkan udang , daun bawang dan udang geragau kedalam takoyaki
- Tutup adunan dengan tuangkan sedikit adunan
- Bila nampak dah masak bawahnya, ambil lidi dan pusingkan.
- Sebelum terbalikan, tuang adunan sekali lagi dan baru terbalik habiskan.
- Kaup dengan lidi dan pusingkan supaya takoyaki nampak cantik...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan