Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Rabu, 19 Oktober 2011

CLAY POT MEE

Bahan-Bahan diperlukan untuk buat stok kuah
  • 5 ulas bawang putih diketuk
  • cendawan shitake direndam dgn air panas
  • ayam potong kecil
  • cili kering
  • kicap pekat
  • kicap cair
  • sos tiram
  • kiub ayam
  • sawi
  • telur
  • tepung jagung
  • 1 sudu besar minyak bijan
  • minyak masak
  • garam dan lada sulah
1. Panaskan minyak dan minyak bijan. Tumis bawang putih hinga wangi
2. Masukan ayam dan cili kering,  kacau rata
3. Tuang air dan biar hingga mendidih
4. Tuangkan kicap, sos tiram dan masukan kiub ayam
5. Masukan cendawan dan perasakan dengan garam

**** Ambil mangkuk claypot dan letak atas api. Sendukan kuah tadi kedalam dan masukan sayur. Biarkan layu sebentar. Pecahkan telur dan tuangkan tepung jagung yg dibancuh. Masukan mee dan sedia untuk dihidang ****

Tiada ulasan:

Catat Ulasan