Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Ahad, 16 Oktober 2011

Sambal bilis denga terung telunjuk

Terung telunjuk memag feveret aku dengan abah dan adik-adik aku. Kalau masak sambal memang diorang suka. Abah mesti beli dan suka kalau dibuat sambal. Masak lemak memang tak suka yee.
Terung kat bawah ni aku petik kat umah nenek. Dengan mata kasar memang tak nampak kat pokok, tapi bila diamati dengan betul2, banyak betul terung bila dipetik....

  • Ikan bilis digoreng garing
  • Terung telunjuk di belah dua, cuci dan gaul dengan garam. Gorang sebentar
  • 3 biji cili merah, 7 biji cili padi, 1/2 biji bawang besar ditumbuk
  • sedikit air asam jawa/ air limau nipis
  • gula dan garam
1. Tumis bahan tumbuk hinga sedikit garing. Tuangkan air asam jawa

2. Masukan terung dan perasakan dengan gula dan garam

4. Bila semua dah mesra dan garing. tutup api dan masukan ikan bilis. kacau rata dan sedia tuk dihidang



 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan