Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Isnin, 24 Oktober 2011

Masak lemak ikan tenggiri bersama pucuk pegaga



Biasa makan pucuk pegaga sebagai ulaman. Kali ni aku mencuba masak pulak. Masak lemak...


Cara Memasak....


1. 2 biji bawang kecil, 11 biji cili padi dan sedikit kunyit hidup ditumbuk lumat.
2. Bahan yg ditumbuk, 1 batang serai dititik dimasukan kedalam periuk bersama dengan 2 cawan santan cair. Masak atas api yg kecil hingga mendidih


3. Masukan sekeping asam gelugur, 1/2 kiub ikan bilis. Kacau rata


4. Masukan Pucuk pegaga & ikan tenggiri kedalam periuk. Kacau sentiasa supaya santan tak pecah minyaknya.

5. Taburkan garam dan rasa apa yg kurang. Bila dah mendidih dan rasa ok baru tutup api

Tiada ulasan:

Catat Ulasan