Lauk ni memang sedap dan aku suka sangat-sangat. Lemak pedas masam manis....Biasa masak lemak ayam aku letak kentang & buah tomato. Kali ni ubah selera letak buah nenas pulak. Purghhhh sedap beb......
Resepinya
1 ekor
1 biji buah nenas
Serai dititik
1 keping asam gelugur
2 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
1 kiub ayam
garam
Bahan kisar
1/2 biji bawang besar
21 biji cili padi
1 cm kunyit hidup
1 sudu kecil ketumbar biji
1. Panaskan minyak. Masukan serai dan bahan kisar. Tumis hingga naik bau
2. Masukan ayam. Kacau rata biarkan masak sekejap
3. Tuangkan santan cair, kiub ayam & biarkan mendidih
4. Masukan nenas dan asam gelugur. Gaul rata dan biarkan mendidih sekali lagi
5. Tuangkan santan pekat dan perasakan dengan garam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan