Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Selasa, 29 November 2011

Muffin Pandan

Jenuh jugak nak cari resepi kek yg tak pakai butter dan susu. Saya tak suka makan butter & susu. Kalau ada orang ofer saya kek, akan bau dulu atau tanya ada butter/ susu tak!!! Sampai ada orang gelarkan kata nanti kuar susuk kat muka kalau makan butter/ susu....Kalau makan, pasti akan keluarkan balik dan diam2 aku akan buang kek tu

Haaa ni Resepi terjumpa kat Blog irmadilondon.blogspot,. Bahan-bahanya pun senang & mudah aku nak buat. Ini laaa hasilnya dan berjayaaaa!!!




Bahan-Bahan

200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder

1/2 tsp soda bikabonat1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung2 biji telur1 tsp pandan emalco (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)1 tsp pewarna hijau



1. Satukan tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam. Kemudian ayak
2. Dalam bekas lain, pecahkan telur dan masukan gula. Pukul hingga kembang
3. Tuangkan minyak dan pukul lagi
4. Tuangkan pandan emalco dan pewarna hijau serta santan. Pukul lagi hingga kembang dan ringan
5. Masukan tepung sikit demi sedikit sambil aduna dikacau. Buat sampai tepung habis dimasukan
6. Ambil adunan dalam 1 sudu besar dan isi kedalam bekas cup cake
7 Sedia dibakar pd suhu 180 oC hingga bahagian masak
  
Sebelum dibakar

Selepas dibakar....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan