Dapur sentiasa berasap tapi ada kalanya masakan yang dimasak tak pernah nak sedap dan menepati citarasa yg aku kehendaki. Ada sahaja kesilapan dan cara masak yg salah....
Dapur Faeda d'Riyadh menjadi tempat dan simpanan resepi yang telah berjaya aku hasilkan dan sebagai rujukan aku dimasa akan datang!!!
Korang sudi-sudikanlaa mencuba resepi disini yaa

Ahad, 27 November 2011

Tauhu Mekar

Ni Tauhu buat sendiri....bukan guna tauhu pok yee!!!
Dah duduk diperantauan semuanya kena buat sendiri. Antaranya bila datang bab nak makan itu..ini. Salah satu yg duk teringin sangat nak makan ialah Tauhu Bunga atau aku panggil tauhu Mekar.




  • 10 biji Tauhu pok/ Tauhu putih potong kiub dan goreng garing (jangan nampak tompok putih ye, pastikan goreng garing takut bila diterbalikan kulitnya terkoyak)
  • Udang (dicincang)
  • 1/2 biji bawang besar(dicincang)
  • 1 batang daun bawang (dihiris)
  • 1/2 sudu lada sulah
  • 1 biji telur (ambil putih sahaja)
  • sedikit garam
1. Ambil tauhu dan belah X. Keluarkan isi dan terbalikan dia
2. Isi tauhu disatukan dengan udang, bawang, daun bawang, lada sulah, garam dan putih telur.
    Gaul rata semuanya
3. Masukan bahan inti kedalam kulit tahu yg diterbalikan. Isi biar mampat supaya bila digoreng tak  
    terburai intinya nanti
4. Goreng dengan minyak yg panas & angkat bila dah kuning keemasan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan